colour style colour style colour style colour style

Żółtaczka pokarmowa

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A) - inaczej zwane jest żółtaczką pokarmową lub chorobą brudnych rąk.

Jest to choroba zakaźna wywołana przez wirusa HAV (Hepatitis A Virus), który namnaża się w komórkach wątroby (hepatocytach) i uszkadza je.

 

 

 

 

 

Wirus jest odporny na działanie takich czynników zewnętrznych jak: temperatura (do 56oC czy substancje chemiczne (kwasy), eter.

Wirus ginie poprzez gotowanie, autoklawowanie (wysokie ciśnienie i temperatura), oraz pod wpływem wysokich stężeń formaldehydu, środków dezynfekcyjnych zawierających chlor, promieniowania UV.

Jak wynika z danych WSSE w Katowicach – na terenie Polski w okresie od 01 września 2017 roku do 30 września 2017 roku odnotowano 1685 przypadków WZW A.

 

 

Kilka informacji, abyśmy wiedzieli, z czym mamy do czynienia:

 

1. Jedynym rezerwuarem wirusa HAV jest człowiek.

 

2. Wirus HVA wydalany jest z kałem.

 

3. Drogi przenoszenia:

- najczęściej droga pokarmowa,

- droga kontaktów seksualnych,

- poprzez skażone, brudne igły (głównie narkomanów).

 

4. Epidemiologia:

- występuje na całym świecie, głównie w regionie basenu Morza Śródziemnego, Europy Wschodniej i Rosji oraz w krajach o niskim standardzie higieny,

- w Polsce zachorowania mają charakter sporadyczny i grupowy

- zachorowania spowodowane są skażoną żywnością lub zaciągnięte z krajów endemicznych najczęściej z Egiptu.

 

5. Do zakażenia dochodzi głównie:

- drogą pokarmową w wyniku spożycia: wody (w tym kostki lodu), owoców, warzyw,  owoców morza, innych produktów zanieczyszczonych fekaliami zawierającymi wirusa HAV.

 WZW A

źródło: www.wsse.szczecin.pl

6. Czynnik ryzyka:

- pobyt na obszarze endemicznym

- bliski kontakt z chorym, dziećmi uczęszczającymi do żłobka lub przedszkola,

- usuwanie nieczystości płynnych i komunalnych, konserwacja tych urządzeń,

- kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce),

- kontakty seksualne (nie tylko analne), w tym przez bezpośredni kontakt oralno-analny, jak i poprzez kontakt oralny z częściami ciała oraz powierzchniami, na których znajduje się wirus.

 

7. Okres wylęgania: 15 – 50 dni – średnio 30 dni

 

8. Zakaźność: wirus jest wydalany z kałem przez 2 tygodnie przed wystąpieniem objawów klinicznych i do 7 dni po ich wystąpieniu.

      

9. Przebieg:

- bezobjawowy lub skąpoobjawowy w 90% przypadków

- w 0,1% - 0,2% choroba może przybierać postać nadostrego zapalenia wątroby (hepatitis fulminana) z 50% śmiertelnością

- przebieg zależy od wieku pacjenta i zdolności regeneracyjnych wątroby

Początek choroby jest nagły, a przebieg kliniczny zależy w dużym stopniu od wieku chorego. Przebieg zakażenia u małych dzieci w ponad 90% jest bezobjawowy. Zachorowania dzieci przebiegają łagodnie, skąpo objawowo. Osoby dorosłe chorują ciężej, na ogół pełnoobjawowo. Ciężkość choroby wzrasta wraz z wiekiem.

 

10. Objawy:

 

I faza trwająca około 1 tygodnia:

- objawy grypopochodne (ogólne rozbicie, bóle mięśni, stawów, kości, gorączka)

- objawy żołądkowo-jelitowe (nudności, wymioty, luźne stolce)

 

II faza trwająca od 1 do kilku tygodni:

- żółtaczkowa (powiększenie wątroby, ból w prawym górnym kwadracie brzucha, zażółcenie skóry i twardówki gałki ocznej, ciemny mocz, jasny stolec, wzrost aktywności enzymów wątrobowych (AspAT i ALAT)

 

U osób dorosłych częstym objawem zakażenia HAV jest żółtaczka (utrzymująca się od jednego do kilku tygodni), której towarzyszą objawy ogólne, tj. gorączka, brak apetytu, nudności, wymioty. Objawy te pojawiają się 2-7 tygodni od momentu zakażenia i mogą trwać nawet przez wiele tygodni. U około 15% pacjentów objawy nawracają lub trwają ciągle nawet przez okres 6-9 miesięcy.

 

11. Najczęstsze powikłania:

- żółtaczka cholestatyczna

- nawrót choroby w 10-20% przypadków

 

12. Leczenie:

- odpoczynek i leżenie

- dieta nawadniająca, rozszerzona zgodnie z indywidualna tolerancją

- zakaz spożywania alkoholu przez pół roku i ograniczenie do roku.

 

Nie ma leczenia przyczynowego, choroba jest uciążliwa i długotrwała (do około 6 miesięcy).

 

13. Zapobieganie

 

a) swoiste: szczepienia ochronne.

Szczepionki przeciw WZW A zawierają inaktywowany wirus. Schemat szczepienia:

szczepienie podstawowe 2 dawki w mięsień naramienny (0, 6-12 miesiąc).

Po szczepieniu utrzymuje się mienie ochronne przeciwciał powyżej 20 lat.

 

b) nieswoiste:

- utrzymywanie wysokiego standardu higieny

- izolacja osoby

- mycie rąk przed posiłkiem i zawsze po wyjściu z toalety

- dokładne mycie owoców i warzyw

- przygotowywanie posiłków z zachowaniem zasad higieny (właściwa obróbka termiczna potraw, przeprowadzanie zabiegów mycia i dezynfekcji miejsc i sprzętu mogącego stanowić źródło zakażenia)

- usuwanie nieczystości płynnych i stałych w sposób niebudzący obaw zakażenia ludzi i środowiska

- zaopatrywanie w dobrą pod względem sanitarnym wodę i żywność.

 

 

 

Zachorowanie na WZW Typu A podlega obowiązkowi zgłoszenia do Inspektora Sanitarnego.

 

 

Przechorowanie WZW A daje odporność na całe życie.

 

Opracowanie: Wioleta BEDNAREK

Wykorzystano informacje z:

http://www.wsse.katowice.pl

http://www.wsse-poznan.pl

 

Ciekawe opracowania:

- informacja-dotyczaca-zwiekszonej-zachorowalnosci-na-wirusowe-zapalenie-watroby-typu-a-w-woj-slaskim

- Ogniska zachorowań na WZW typu A zarejestrowane w krajach Unii Europejskiej w okresie od czerwca 2016 roku do maja 2017 roku.

- Ogniska WZW A wśród mężczyzn mających kontakty seksualne z mężczyznami w Europie i Polsce

ulotki:

http://wsse.szczecin.pl/docs/aktualnosci/2017/08_23/wzw_a_ulotka_v3.PNG

http://www.wsse.katowice.pl/container/epidemiologia/Ulotka%20A4%20wzw%20typu%20A.pdf?noc=1508759367

 

 

       

 

 

 

 

Dodawanie komentarzy tylko dla zarejestrowanych

REKLAMA
REKLAMA